OSVETLJEVALNA NAPRAVA ZA FOTOPOSTOPEK – IZDELAVA

Najprej je potrebno poiskati ohišje, v katerega se bodo vstavile UV žarnice. Najbolj praktičen je za to odsluženi tiskalnik ali skener. V mojem primeru je uporabljen odsluženi skener.

skener1

Ker potrebujemo prazno ohišje s steklom, je potrebno iz naprave odstraniti vse dele.

skener2

V prazno ohišje se vgradijo UV luči, za katere je potrebno dobiti ali nabaviti držalo.

V mojem primeru so bile nabavljene 4 luči za počitniške prikolice, ki že vsebujejo pripadajočo elektroniko za 12V neonke.

skener3

Luči pritrdimo v ohišje. Uporabimo lahko kar dva kosa iz lesa, katerih debelina je ustrezna pogoju, da bodo luči kar se da blizu stekla, na katerem bo kasneje film in ploščica. 

Vsaka od štirih luči je praktično, da ima poleg skupnega še svoje stikalo, da jih lahko po potrebi glede na velikost osvetljevalne površine vklopim več oz. manj.

V tej fazi je potrebno napravo preizkusiti z navadnimi neonkami, ker UV svetlobe ne smemo gledati, še najbolj varno je, da vklopimo in izklopimo podaljšek za elektriko kar izza kakšne omare, da se ne nahajamo v bližini, in da po pomoti oči ne izpostavimo tej UV svetlobi.

V mojem primeru je bilo potrebno narediti tudi enostavno vezje, ker so bile to luči predhodno namenjene počitniškim prikolicam in so imele svoje vezje prilagojeno, da jih napaja avtomobilski akumulator.

Potrebno je imeti zelo močan napajalnik, ker pa so tako močni le z izhodom 12V izmenične napetosti, je bil za pretvarjanje iz izmenične v enosmerno napetost dodan silicijev usmernik B80C7000-4000.

Luči pri prvem testu tudi niso imele  optimalne svetilnosti in pri preverjanju napetosti se je ugotovilo, da dobijo le 10V, zato je vzporedno vezan še en kondenzator C = 1000 µF , ki  je izhodno napetost dvignil iz 10V na (10V×√2)= 14V, kar je zadostovalo.

skener4

skener5

DOMA IZDELANA OSVETLJEVALNA NAPRAVA SE RAZEN PRECEJ NIŽJE CENE NE RAZLIKUJE OD DRAGIH KUPLJENIH OSVETLJEVALNIH NAPRAV

skener6

skener7

skener8

Uroš Karažija

Ta vnos je bil objavljen v Domov. Zaznamek za trajno povezavo.